BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Pages

Sunday, 28 August 2011

Contest fakta atau auta diri saya!!

29 Ogos 2011
dear FACEBOOK,
 klik banner ntok ke blog penganjur..

hello readers..farihah telah dijemput sendiri oleh Cik penganjur ntok join satu contest..yes..best giler contest dia..but farihah tak sure lah bleh buat ke tak..sebab agak susah gak contest dia.. nak join?? ni syarat dia..

SYARAT – SYARAT PENYERTAAN…
1. Copy banner di atas..
2. sama ada nak follow blog ni atau x, itu terpulang. Tapi untuk memudahkan urusan,  follow jela nanti mudah nak tahu perkembangan contest kan.

3. Buat n3 khas dgn tajuk "Contest fakta atau auta diri saya/anda". dlm n3 tulis 1 fakta atau auta menarik tentang diri anda. 

4. Tinggalkan link anda dalam box komen berikut

5. Tarikh tutup penyertaan adalah pada 28 September 2011

6. Pemenang akan dikira melalui komen terbanyak dalam n3 yg anda tulis dan bape ramai yang like n3 anda  tu. Jadi anda boleh minta org len komen n like banyak2 n3 anda  sebelum tarikh tutup. Anda juga mesti tag org lain paling kurang 2 orang blogger k

7. Contest akan terbatal sekiranya penyertaan kurang daripada 50 orang. Hadiah yang akan diterima adalah berbentuk bahan maujud yang akan dipost ke rumah anda sekiranya anda menang.
 
dah baca syarat dia?? okeyh good..
k..farihah nak mula kan dengan fakta okeyh..

fakta pasal farihah ialah--> farihah ni kuat tido..tapi farihah tido limit smpai pkol 9 kalo cuti sekolah okeyh..tapi kalo skolah plak, farihah akan menguap masa belajar dari pagi smpai tengah hari..ia akan menunjukkan yang farihah sangat mengantok..kemudian farihah ni jenis nye suke ketawa..smpai satu masa farihah marah, owang pon tak tau yang farihah tengah marah..hehe farihah juga seowang yang privacy..farihah ske dudok blek sowang2..n belajar sowang2..sometimes farihah akan tido dengan sendiri nye ketika berPRIVACY..haha XD terok sekali dan berkali2..

auta pasal farihah ialah---> farihah sombong..okeyh..itu tak sama sekali...farihah seorang pemarah tak tentu pasal??okeyh itu tipu..farihah marah bersebab okeyh...

n thats all about me..u all can leave ur comment under this entry..ahakss XD

never forget to tag 2 beautiful girls...;)

RAYA..!!

29 Ogos 2011
dear FACEBOOK,

hello readers..how are u today?? not fine?? go to clinik okeyh..hehe..*farihah datang mencarot dah..

sowi ea biar kan blog terbengkalai macam ini sahaja..yes farihah pon dah nampak sesawang2 di blog ini..nti farihah bersih kan ea..alang2 dah nak raya ni..

raya??bile?? yeah..!! besok lah raya..macam tak tau plak..haish..dah ready pack barang balek kampong?? blom?? nape blom?? haish..g pack barang cepat..nti kene tinggal dengan bas baru tau..huhu

okeyh..macam ne cite raya farihah??nak tau?? okeyh..farihah cite ea..farihah raya dalam kesederhanaan sahaja..every year farihah akan jadi baby sitter without salary..hehe tapi best pe..dapat gak ngecek budak kecik tu duit raya..hehe *kalo mama dia baca, abeh kantoi..!! 

tahon ni farihah raya d`johor dulu..raya ke-4 maybe baru balek selangor kampung abah..woot woot!!! aty farihah dah melompat2 ni..siyest memang tak sabar gilex ni..persiapan farihah?? hmm..mama baru je tukar langsir semalam..kale biru..my favourite..tapi tapi tak bape nak match lah dengan umah coz umah kale hijau..owang datang mesti ketawa..hehe dari segi makanan plak, arini baru mama wat persiapan..mama wat keputat ketupat..farihah jadi tukang tengok je coz farihah memang tak pandai wat ketupat..*trok kan anak dara ni..

okeyh lah..i've to stop writing now..banyak mencarot nti..hehe

FARIHAH INGIN MENGUCAP KAN SELAMAT ARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN..KALO ADA SALAH DAN SILAP KIRE BURN LAH EA..START 0-0 BALEK OKEYH..

dengan ini farihah serta kan pantun skali ea...

kembang melati sungguh lah indah,
di tengah taman jadi hiasan,
harum aidilfitri tercium sudah,
salah dan khilaf mohon dimaafkan..

makan roti sambil berlari,
bersihkan hati sucikan diri,
bunga terangkai terikat tali,
lama dipandang indah sekali...

 
enjoy this song okeyh..


sekian...

Sunday, 21 August 2011

HAPPY!!

21 Ogos 2011
dear FACEBOOK,

hey u all..apa khabar?? sihat?? bagos..jaga lah kesihatan anda ketika berpuasa ea..

okeyh..d`sebab kan line umah farihah agak menyiput ari ni, farihah just nak tulis yang mana sempat je lah ea..dengan tajok d`atas je farihah dah tau yang readers dah tau dah apa feeling farihah ari ni.yeah..opcoz i'm happy..nak tau sebab pe,,...haaa...

pagi tadi farihah n my beloved daddy g menyoping barang dapo..tapi farihah ada bodek2 dia skit smpai dia belikan farihah satu pashmina..nape satu je?? no bajed maa...siyest farihah suke gila pashmina tu..*pertama kali pkai pashmina sebenar nye..hehe smpai je umah, farihah cube lah pkai pashmina tu..macam2 stail yang keluar..tapi sume susah2..last2 farihah wat stail sendiri je lah..nak tengok tak??satu je pic ea..tak bleh manyak2..

pashmina hijau yang menarik hatiku!!!
 
 pashmina hijau dengan stail sendiri..tak tau nak pkai macam ne coz tutor kat youtube sume macam tak sesuai dengan muke farihah yang agak bulat ni..so ni lah hasil stail sendiri ea..

benda kedua yang farihah paling happy ialah cik abang farihah..hehe..arini dia bagi farihah senyum 80%..haha XD ne lagi 20%?? pegi dekat pashmina tu..hehe nak tau dia wat pe??cekidaut this..
baca leklok ea..!!
 
pertama kali dia panggil farihah..slalu panggil saya awak je..huish..terharu..=')

p/s:bukan menunjuk, cume berkongsi kegembiraan..

Saturday, 20 August 2011

ADOPT TWIN!!

20 Ogos 2011,
dear FACEBOOK,

heyyy..guess what i get adopt twin..haha kowang ada?? =P

farihah memang tak bape kenal sangat dia ni..tapi farihah memang minat kat dia..maybe dengan adopt twin ni, we can now each other better ryte?? yang farihah tau pasal dia ni, dia dok pahang..he is PMR candidate also same with me..tapi tapi bufday kitowang jaoh tau..dia lahir bulan 4..farihah lahir bulan 11..

a'ah kan..cite2 ni smpai lupa nak bagitau nama dia..nama dia ILHAM..for short can call am..tapi farihah lebeh suka panggil dia ILHAM..siyest dia takde lah sombong sesombong abang2 yang jual ABC tu okeyh..asyik control macho doplohpat jam..

farihah kenal dia macam ne??haaa..yang tu biarlah rasia..hanya kami2 je tau eah,,he is super single..sowi..farihah takde niat pon nak try dia wokeyh..hehe kowang nak wat dia jadi adopt boyfie??no way...!!cannot wokeyh..=)

nak tengok pic dia??bleh2..tapi satu je ea..tak kuasa farihah nak share manyak2..

sedekah kan lah enset awak ea kalo ada secebis kasihah..!!

dia kiut kan2...opcoz sebab dia twin saya..*toink2..!!! bangga sat..!!

p/s:nobody can be his adopt boyfie k..'coz he is mine..okeyh..just kiding!!XD 

Friday, 19 August 2011

MERDEKA!!

20 Ogos 2011
dear FACEBOOK,

hey kamoo, kamoo, dan kamoo..welcome to my blog ea..^^,
okeyh2..ari ni farihah mau story mory about MERDEKA? okey itu pelek..coz banyak maksud merdeka farihah ni wokeyh..antaranye farihah telah merdeka dari TRIAL PMR..stakat ni alhamdulillah bleh jawab..cume ada beberapa je yang tak bleh nak jawab..takpe..farihah akan belajar yang tak belajar tu..doa2 ea farihah dapat result yang cemerlang..AMIN~

merdeka yang kedua ialah...guess what?? kita dah 20 ari berpuasa..fuh!! excited ni nak menyoping..haish..gile tak excited..bulan puasa je banyak jualan murah..baju cap ibu dan anak, 2 pasang RM100,..fuh..melambak-lambak bleh beli cik kiah oit,,! warna warni lip lap lagi..owang raya 30 ari, 30 ari tu gaklah baju laen2..haha XD *okeyh.yang itu tipu..!!

merdeka yang ketiga ialah,,?? yes opcoz negara kite..alhamdulillah negara kite dah merdeka ntok yang ke 54 taon.bangga sat na..!!huih..bapak farihah siap pasang bendera kat kete, depan umah..naseb bek dekat basikal dia tak pasang..ehehe..

okeyh tanpa segan silu nye farihah nak mengucapkan SELAMAT MENYAMBUT KEMERDEKAAN TAK KESAH LAH APA JENIS MERDEKA ASAL KAN MERDEKA..!!hehe

 
 biru ada dalam bendera MALAYSIA kan?? ^_^

p/s: menyoping pon ingat2 ea simpan bajet nak bagi duet raya...!! =P  

MAJLIS buka puasa PKBM yang GEMPAK!!!!

19 Ogos 2011
dear FACEBOOK,

heylooo alls..baru je balek dari majlis..majlis pe?? majlis kawen...ehh...bukan!!! majlis buka puasa.majlis buka puasa khas ntok senior2...ia..farihah la antara senior2 tu..kali ni tak de la meriah sangat sebab tak ramai datang.so farihah datang untuk memeriah kan majlis n mengHABIS kan makanan..hehe =P

for sure makanan nye memang sedap sebab kitowang buka NASI AYAM!! sedap2..pastu dapat bubur lambuk..fuyooo..tak sabar nak makan BUBUR LAMBUK AHLI TETAP!! yang penting tadi ada DONUT CEKELAT..!! ish..sedap nye...macam nak bawa balek je..hehe tapi takot tak abes plak kalo bawa balek..so makan dekat skolah je lah ea..

after open fasting*cewah..!! kitowang tangkap gambar puas2 sebab mana lah tau taon depan dah tak jadi bdak PKBM..hehe syok sebenar nye jadi budak sekolah..even dia panggil BUDAK..tapi tu lah keseronokan nye sebelom mencapai alam dewasa ryte??huhu

tanpa membuang masa *ayat skema sikit..=.= farihah nak sajikan gambar2 yang cun melecun ni ntok u all...*cun lagi... 

 si gadis pink!!

 sama kan baju kami??~hehe
 bestie kot..=.=
budak tegeng..!!

jamah2 lah ea gambar ni..hope u all enjoy..

p/s:line lembab..tak bleh nak tepek pic manyak2...

Monday, 15 August 2011

Wish me luck!!

15 Ogos 2011
dear FACEBOOK,

heylooo...farihah harus menaip dengan cepat coz i've many book to read..!! tomorrow i got english languange paper..hayoo!! farihah dah lose skit bab bi ni..but i have to work hard on this TRIAL..tadi farihah jawab paper bm..stakat ni alhamdulillah..bleh jawab..besok farihah ada english language paper n geografi too..

masa mid year exam, dua sabjek ni lah yang farihah lose..peratus menurun..hope kali ni peratus meningkat..coz this two subjek is my favourite..but i cant pick up as fast as RK can..hehe so i have to answer in manual okeyh..*ayat cikgu bi farihah..=P

dengan doa n support u all, i think i can do it...bak kata kawan farihah, study smart not study hard..yeahh..that's true..

wish me luck okey..u all are my confident..!!

p/s:i'll try the best that i can.. 

Sunday, 14 August 2011

the TRUTH about ANGRY!!

14 Ogos 2011
dear FACEBOOK..

heyloooo...hah??nape farihah bagi tajok ni..? haaa..okey2..farihah cite..tadi farihah wat lah FACEBOOKWALKING. n i'm very interest to look at profile cik abang yang kacak lagi menawan ni..farihah baca lah post2 dia yang sememang nye menarik..alih-alih terbaca plak satu post ni..nak tau dia tulis apa??let's cekidaut..

he said;
never forget what one says when he's angry.
because he'll speak the truth at this moment.
 
tu lah yang dia tulis..yess...farihah memang akui..kalo someone tengah marah, dia akan jadi jujur tanpa dia sedari right??laen lah kalo dia dah memang jujur..tipu kalo dia still bleh bohong masa dia tengah marah..jadi ingat lah(pada orang yang bercinta) si dia takkan senang2 nak marah if ada sesuatu terjadi kan..even dia marah pon, dia akan be honest wokeyh..

tapi ada sesetengah lelaki, dia jarang sangat marah..ea..serius duarius..tapi even dia tak marah pon, dia still akan PERLI apa kesalahan si perempuan tu..bukan sebab apa,..mereka just tak suka sangat gadoh dalam perhubungan..yes..farihah dengan cik abang memang jarang gado..tapi skali dia PERLI, memang sakit ati wooo..farihah je kot slalu marah2 dia..hehe

so that's the reason why i'm very interest to that post..so renung2 kan dan selamat beramal!!

p/s:rajin2 lah bertolak ansur ea..

Friday, 12 August 2011

~Segmen Promosi Blog 500 Follower Ke Bawah~

13 Ogos 2011,
dear FACEBOOK,

heylooo....setelah farihah berblogwalking, terjumpa plak satu segmen yang serius duarius tigarius gempak gile..k dengan sepantas nye farihah akan menaip ea..

Anif Abdullah a.k.a AA telah mengada kan segmen di atas untuk meningkatkan dan memeriah kan blog anda yang tak berapa nak meriah tu ea..*baru farihah rasa yang blog aku ni tak meriah..hampeh..!!!

kata abang AA:
Untuk meningkatkan jumlah follower 500 kebawah sahaja (500 ke atas,sori eh) dan memeriahkan  blog korang sempena bulan puasa,kemerdekaan dan lebaran ini dengan tetamu yg hadir.. Tambahan pula, para blogger dapat jugak bertukar-tukar hobi sekaligus merapatkan hubungan silaturrahim antara satu sama lain. 
 
haaa...ni mungkin peluang untuk tambah follower ntok membaca blog anda ea..tak susah..senang je..dia suroh isi nama n hobi..senang kan3??k..sape nak join, meh cepat...sebelom tarikh luput dia habis.*tarikh luput ea??=.="
 
 klik banner ntok ke blog abang AA
 
nama: Siti Nur Farihah
hobi: facebooking, singing, eating n SLEEPING!!!

olrait..that's all..!! challow,,!! ^^,

TRIAL EXAM IS COMING!!!

12 Ogos 2011,
 dear FACEBOOK,

heylooo...arini just a short entry coz a lots of book i have to study back..hayoo...banyak btol benda farihah kene wat revesion...dengan sepantas SUPERMAK berlari n 150km/per farihah akan menulis dengan lajunye..

pada ari Isnin akan bermula nye jejak langkah farihah untuk ke arah kejayaan..yea..KEJAYAAN..setelah 9 tahun bersekolah, dan dalam masa 1 jam setengah ntok menjawab question paper...hayoo....kene betol2 perah otak smpai ni..mula-mula agak excited, nervous plak muncol..after dapat paper, keyakinan plak muncol sebagai harapan antar GAGAL dan BERJAYA..farihah yakin farihah bleh berjaya..amin~

Isnin ni mula exam Bahasa Melayu..kite sebagai orang melayu kene lah bangga denga  bahasa dan adat resam kite*mula dah mencarot...tekanan peperiksaan..

okey lah..sebelom farihah mencarot lebeh banyak, dengan kadar segera TERPAKSA  memberhentikan penulisan..

lupa nak bagi tau, farihah dengan cik abang exam dalam satu dewan..malang nye bestie farihah kene exam dalam kelas plak..cian-cian..tak bleh nak roger-roger jawapan..haha XD *trok btol lah..

tolong doa kan farihah ea dapat jawab dengan tenang tanpa sebarang gangguan..bye allz..!!


 

Thursday, 11 August 2011

SUCCESS step!!

start your steps,
the step of mission,
a mission to achieve success,
and excellencein examination,

success,
are reason and hope,
which everyone must pain,
in their heart,
but...to achieve success,
we cannot simply play the words on our tips,
but also must attempt, act and strive for them,
and remember you must not percieve it like a dream,
which can fly or die in a few seconds,
and say 'good bye' to you,
so, start now,
start your steps,
to walk toward the door of success,
with patience, determinatin and dediation..

Speechless Thursday..!!

11 Ogos 2011
dear FACEBOOK,

sebelum buka,



selepas berbuka...

sebelum buka, sume nak..lepas buka, air masak je pon dah ckop..=.="

p/s:jangan tamak2 kalo beli makanan kat bazar ea..
 
 

Wednesday, 10 August 2011

Wordless Wednesday!!

10 Ogos 2011
dear FACEBOOK,

jome men teka-teki..!! sape dapat jawab, memenangi hadiah vaucer berbuka puasa dirumah sendiri, tajaan sendiri.hehe

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
question..--> benda alah ni kale hijau..wajib ada masa raya..tapi bukan raya je ada..kadang2 kat skolah pon banyak..so apa dia??


p/s:jawab mengikut kemampuan..!!

Tuesday, 9 August 2011

Rolling In The Deep song 'n' Lyric..!!

9 Ogos 2011
dear FACEBOOK,


Adele
Rolling In The Deep lyrics

There's a fire starting in my heart,
Reaching a fevered pitch and it's bringing me out the dark.
Finally, I can see you crystal clear,
Go ahead and sell me out and I'll lay your ship bare,
See how I'll leave with every piece of you,
Don't underestimate the things that I will do.

There's a fire starting in my heart,
Reaching a fever pitch and it's bring me out the dark.

The scars of your love remind me of us,
They keep me thinking that we almost had it all.
The scars of your love, they leave me breathless,
I can't help feeling,

We could have had it all,
(Your gonna wish you, never had met me)
Rolling in the deep,
(Tears are gonna fall, rolling in the deep)
You had my heart inside of your hand,
(You're gonna wish you never had met me)
And you played it to the beat.
(Tears are gonna fall, rolling in the deep)

Baby, I have no story to be told,
But I've heard one on you and I'm gonna make your head burn,
Think of me in the depths of your despair,
Making a home down there as mine sure won't be shared,

The scars of your love remind me of us,
(You're gonna wish you never had met me)
They keep me thinking that we almost had it all.
(Tears are gonna fall, rolling in the deep)
The scars of your love, they leave me breathless,
(You're gonna wish you never had met me)
I can't help feeling,
(Tears are gonna fall, rolling in the deep)

We could have had it all,
(You're gonna wish you never had met me)
Rolling in the deep.
(Tears are gonna fall, rolling in the deep)
You had my heart inside of your hand,
(You're gonna wish you never had met me)
And you played it to the beat.
(Tears are gonna fall, rolling in the deep)

Could have had it all,
Rolling in the deep,
You had my heart inside of your hand,
But you played it with a beating.

Throw your soul through every open door,
Count your blessings to find what you look for.
Turn my sorrow into treasured gold,
You'll pay me back in kind and reap just what you've sown.

(You're gonna wish you never had met me)
We could have had it all,
(Tears are gonna fall, rolling in the deep)
We could have had it all.
(You're gonna wish you never had met me),
It all, it all, it all.
(Tears are gonna fall, rolling in the deep)

We could have had it all,
(You're gonna wish you never had met me)
Rolling in the deep.
(Tears are gonna fall, rolling in the deep
You had my heart inside of your hand,
(You're gonna wish you never had met me)
And you played it to the beat.
(Tears are gonna fall, rolling in the deep)

Could have had it all,
(You're gonna wish you never had met me)
Rolling in the deep.
(Tears are gonna fall, rolling in the deep)
You had my heart inside of your hand,
(You're gonna wish you never had met me

But you played it,
You played it,
You played it,
You played it to the beat.


p/s:this song is one of my favourite song..so enjoy..!!

Iftar, Solat Hajat dan Terawih..!!

9 Ogos 2011
dear FACEBOOK,

heyloooooooo...sowi little bit late for new short entry...otak farihah agak lambat proses..so entry terpaksa ditangguh berhari-hari..ari ni otak farihah berjalan dengan sempurna nye..

Pada 5 Ogos 2011 bersamaan 5 Ramadhan 14?? telah diadakan iftar, solat hajat dan terawih bertempat di Sekolah Menengah Gelang Patah untuk pelajar-pelajar yang akan menduduki peperiksaan..*wah!!macam report card plak..hehe.. majlis tu berjalan dengan sempurna nye..kedatangan pelajar agak memberangsangkan..hehe *still lagi dengan report card dia..

wokey..antara mangsa-mangsa keadaan itu ialah farihah lah..sape lagi..yes..semasa solat tu farihah agak fenink2 lalat sebab farihah jarang sembahyang terawih..nti otak farihah meroyan..hehe dengan imam nye yang baca al-fatihah selaju 140km/per...hayoo..mau pengsan farihah..tapi farihah dapat melakukan dengan jayanya even ase nak terjatuh..hehe

tau tak..cik abang farihah gne baju kale hijau..tapi sowi cyg coz farihah takde baju kale hijau..malam tu farihah gne kale biru..takpe2..this year kitowang raya dengan kale baju yang sama wokey..don't worry..

dengan ini disertakan pic2 kitowang yang berlambak ni..tapi farihah masok kan only 2 pic je ea..!!hehe





p/s: jangan sekadar mengaku islam tapi tak sembahyang!!

Friday, 5 August 2011

Open Letter to..??

5 Ogos 2011
dear FACEBOOK,

hello mello..open letter pada hari jumaat??ntok sapa??hayoo...to miss FN ea..diam tak bermaksud takot wokey..kau geram?? geram kan3??hmmm...farihah dah lama tau yang ko memang tak ske farihah dari farihah masok skolah tu kan..n kau mula hangin bile ada sowang makhluk ALLAH tu dekat dengan farihah..hey you..sowi okey..farihah tak terhegeh-hegeh lah nak respect kau n makhluk ALLAH tu..tapi dah memang perangai farihah macam ni..sowi to say lah..farihah memang ikot 3R..first RESPECT, n then RELEX and after that baru RESPON..and i do it..

cik akak, farihah tau mke akak tu macam BABY DOLL..k fine..tapi nape lah mke tak seperti perangai?? mke suci sangat..tapi siyest farihah tak percaya pe yang mulot ko kata?? sekesat tu ko pernah sebut??hadui..memang tak percaya..

bzbody??hmmm...sowi one more time okey..cik abang awak tu yang terhegeh-hegeh.n dgn jari farihah sendiri farihah remove..n now tak payah lah kot nak naik kan lagi..sebab post tu dah lama sangat dah..dah basi pon..farihah pon dah delete pon..i never need ur respect anymore..disebab kan farihah nak exam, kene gak la mintak maaf..ne lah tau tak berkat..nti gagal plak exam..dah susah..

jadi lah perempuan yang mature n solehah ea!!..n farihah hope lah u can get what u want..okey..

sekian,
yang benar..

owner of ~cerita MUKA BUKU farihah~

Thursday, 4 August 2011

menghilangkan penyakit HATI BUSUK!!

Jenis Penyakit Hati:
Iri, Dengki, Fitnah, Hasut, Prasangka Buruk, Khianat, dan lain-lain.

1. Tidak Banyak Bicara
Terlalu banyak bicara boleh membuat hati kita menjadi keras. Berbicaralah yang tidak penting secukupnya dan hindari menjadi orang yang cakap besar, gosip dan lain-lain.

2. Jaga Emosi dan Nafsu
Emosi dapat membuat hidup menjadi tidak tenang. Oleh karena itu sebaik-baiknya kita perlu menjaga emosi kita agar tidak menjurus kepada penyakit hati. Beberapa contoh nafsu yang harus kita tundukkan antara lain seperti nafsu akan harta, nafsu seks, nafsu makan, nafsu pangkat, nafsu marah, nafsu mewujudkan impian, dan lain sebagainya. Salah satu cara untuk melatih emosi dan nafsu kita adalah dengan melakukan ibadah puasa, baik puasa sunah maupun puasa wajib Ramadhan.

3. Selalu Mengingati Allah SWT
Rajin bersolat baik solat wajib 5 waktu, solat tahajud, solat dhuha, solat malam, dan lain-lain. Selain itu zikir, doa dan mengaji atau membaca al-Qur'an juga dapat menghindarkan kita dari penyakit hati.

4. Jangan Bergaul Dengan Orang Ada Penyakit Hati
Dengan berteman dengan orang-orang yang penuh dengan penyakit hati hanya akan menulari kita dengan penyakit-penyakit itu sehingga kita akan semakin jauh dari Allah s.w.t.

mengapa perlu MENANGIS??

4 Ogos 2011
dear FACEBOOK,

soalan ni memang agak remeh kan??tapi tu lah aku..yang kuat menangis..jom kite tengok kenapa wanita menangis okey..

Wanita lebih cepat daripada lelaki dalam menangis dan dalam mengingatkan peristiwa yang menyababkan dia menangis dan tertawa bila ia mampu. Wanita juga adalah bintang dan pelita bagi lelaki. Tanpa pelita maka bermalamlah dalam kegelapan.
. Punca wanita menangis.
  • Mencuci mata ( merupakan salah satu cara untuk meluahkan rasa stress-dalam masa yang sama, dapat membuang bahan kimia yang terdapat dalam mata)
  • Mengurangkan stress.
  • Tanda keinsafan/penyesalan.
  • Sebagai ugutan emosi.
Perempuan mempunyai 9 emosi dan 1 akal. Emosi yang terkumpul banyak ini, membentuk peribadi seseorang wanita yang ketara kelembutannya, kasih, bertimbang rasa dan menghargai orang disekeliling nya. Daya tumpuan akal seseorang wanita banyak dipengaruhi oleh emosi samada ia memberi kesan baik ataupun buruk.
Sekiranya seseorang wanita itu menangis 2-3 kali atas sebab rasa syukur dan redha; pahala buat dirinya, buat kali ke 2 dan ke 3.

2. Kesan tangisan.
  • Dapat perhatian
  • Suasana rumah tangga tergugat.
  • Lelaki jadi bingung.
  • Orang lain dapat mesej.
  • Mata bersih dan sihat.
The world stops at the moment when women cry.
Orang bahagia dan gembira, tidak semestinya dia tersenyum dan orang senyum, sudah semestinya dia gembira.

Penyelesaian untuk mengurangkan rasa sedih:

1. Senyum dulu + Mengimbau perkara yang membuatkan anda rasa sedih = Perlahan2 melatih diri supaya tidak sedih dan menangis lagi.

2. Selalu berdoa kepada Allah.

3. Belajar untuk redha ( Baik atau buruk adalah untuk kebaikan hamba-NYA)

4. Sentiasa tersenyum – Banyak hormon baik yang keluar dan membantu seseorang wanita untuk memulakan hari dengan penuh keyakinan dan gembira.

Tangisan seseorang wanita adalah untuk melaungkan suara hati – Minta dibelai, disayangi dan dipamerkan kasih sayang. (Ia terpendam dan terbuku dalam hati)
Ramai yang tidak tahu bahawa apabila seorang suami menaikkan suara samada sedar atau tidak, ia menjadi antara punca mengapa seorang isteri mudah menangis. So, control your voice projection!

Tangisan boleh membawa kesan yang positif, sekiranya dilakukan dengan tindakan yang positif juga.